Informace o zdravém životním stylu a vhodné výživě jsou dnes dostupnější než kdykoliv předtím. Přesto, navzdory rostoucímu zájmu o zdravější potraviny, se mnoha Čechům stále nedaří přejít na vyváženou stravu – téměř 60 % z nich trpí nadváhou nebo obezitou.1 Mezi časté překážky na cestě ke správnému stravování patří časová náročnost – nakupování, dlouhá příprava nebo pocit, že jídlo nebude chutné. Vliv zdravého jídla na kvalitu života člověka je přitom zásadní a neměli bychom jej podceňovat. Existuje způsob, jak si vybudovat a udržet zdravý vztah k jídlu?
Podle Státního zdravotního ústavu má více než pětina Čechů rizikové stravovací návyky2 a tři čtvrtiny trpí nadváhou nebo obezitou3. Skoro polovina lidí nejí denně ani jednu z doporučených pěti porcí ovoce nebo zeleniny4. Špatné stravování přitom prokazatelně představuje větší zdravotní riziko než třeba kouření.5 Společně s nedostatkem pohybové aktivity vede nepřiměřená dieta k nerovnováze mezi příjmem a výdejem energie a negativně poté ovlivňuje celkový zdravotní stav člověka.
„Největší výzvou je udržet si zdravější stravovací návyky dlouhodobě. To vyžaduje nejen změnu stravovacích návyků, ale i komplexní přístup k životnímu stylu,“ vysvětluje nutriční poradce a osobní trenér Ing. Josef Soukup, Ph.D.
„Lidé se často potýkají se subjektivním nedostatkem času, velkým množstvím často protichůdných informací, přetrvávajícími mýty o racionální stravě a negativními důsledky nevhodných diet, které nejsou dlouhodobě udržitelné.“
Existuje snad nespočet různých stravovacích směrů a diet. Ruku na srdce, téměř každý z nás už některou „kouzelnou“ dietu vyzkoušel. Ale bohužel skoro žádná z nich se nedá držet donekonečna.
Proč jsou tyto diety tak stresující a neefektivní? Častým důvodem je volba příliš přísných dietních omezení s výrazným snížením celkového energetického příjmu a nepříliš pestrou stravou. Třeba nejběžnější vyzkoušenou dietou je pro 87 % lidí vyřazení některých typů potravin z jídelníčku6. Pokud ale ze svého jídelníčku náhle vyřadíte široké spektrum běžných potravin, vystavujete se možnému nedostatku některých živin a následným zdravotním komplikacím. Lidé se pak vrací k původním stravovacím návykům, a to většinou vede k nechvalně známému „jojo efektu“, kvůli kterému skončíme buď se stejnou, nebo ještě vyšší váhou než původně. Je to začarovaný kruh.
Nejčastějším mýtem o zdravém stravování je, že vyvážená jídla jsou monotónní nebo bez chuti. A spousta lidí si proto při snaze zhubnout připravuje pouze chuťové ošizené pokrmy. Navzdory obecnému přesvědčení ale nutričně vyvážená jídla nemusí být nevýrazná. Nejrůznější bylinky nebo koření dokáží zpestřit každé jídlo. Také grilování nebo pečení zvýrazní chutě – věřte, s trochou kreativity se dají vykouzlit velmi zajímavé a chutné recepty.
Každodenní plánování jídelníčku může být ovšem časově i psychicky náročné. Příliš fanatické zaměření na složení jídla a jeho kalorickou hodnotu často vede k narušení přirozeného vztahu k jídlu. Omezující pravidla a pocity viny, když se nepodaří splnit stanovený cíl, vedou k tomu, že snahu změnit své stravování nakonec vzdáme.
„Snažila jsem se zpestřit si svůj jídelníček, vařit si doma zdravá jídla, a dokonce si nosit vlastní jídlo do práce. Bylo to velmi náročné, dokonce tak moc, že jsem to nedokázala dlouhodobě udržet,“ popisuje Marie svou trnitou cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. „Postupem času jsem začala vynechávat některé jídla nebo jsem jedla jen jednou denně. To vedlo k neustálému přemýšlení o jídle a večernímu přejídání. A ve finále k pocitu znechucení sama ze sebe. Nakonec mi došla energie a vrátila jsem se ke starým nezdravým návykům.“
Pokud jsou změny v našem jídelníčku už od začátku spojené s pocitem nutnosti a omezení, obvykle nemají dlouhé trvání. Pokud k nim ovšem přistoupíme s pocitem radosti, že chceme něco udělat pro své zdraví, své budoucí já, máme šanci je udržet dlouhodobě. Racionální strava je o vyváženosti a rozmanitosti potravin, nikoliv o hladovění a přísných dietách. Důležité je přizpůsobit stravu individuálním potřebám a chuťovým preferencím. Neexistuje jediné správné řešení, jak se začít stravovat zdravěji – někdo raději začíná s novým jídelníčkem pomalu, jiný to vezme od podlahy. Klíčem k trvalé změně stravovacích návyků je totiž nastavit si je tak, aby nám vyhovovaly.
Důležité je také zaměřit se na skutečné důvody, proč chceme něco ve svém životním stylu změnit. Skutečným cílem by neměla být jen touha přiblížit se nějakému ideálu krásy či splnit očekávání okolí, ale především péče o sebe, udržení kondice a vitality. Není to trend na pár týdnů, ale volba na celý život.
„Po všech marných pokusech být fit jsem narazila na jídla z krabiček. V principu jde o to, že za vás všechny přípravy jídla řeší někdo jiný. Zpočátku jsem byla skeptická, ale ukázalo se, že mi tento způsob vyhovuje. Krabičková dieta mi umožnila jíst vyváženě a bez zbytečného stresu z plánování a přípravy jídel. Díky ní jsem udržela svůj nový stravovací režim více než rok. Osvojila jsem si praktické návyky, ověřila si, co mi vyhovuje a chutná. Konečně se cítím dobře ve svém těle,“ podělila se o svoji zkušenost Marie.
Pro někoho, kdo není zrovna zapáleným kuchařem, nechce každý den vařit nebo nakupovat suroviny a vymýšlet jídelníček, může být krabičková dieta optimálním řešením.
Přestože se nejedná o žádnou novinku, jsou v poslední době krabičkové diety stále oblíbenější. Základem každé takové diety by měla být plnohodnotná a nutričně vyvážená jídla, která tělu dodají všechny potřebné živiny. Krabičkování pomáhá jíst rozmanitě a snadno sledovat příjem kalorií bez jejich náročného počítání. Člověk si vybere vhodný stravovací program a hotová jídla jsou mu denně přivezena přímo domů.
„Zájem o krabičkové diety odráží širší změnu životních návyků lidí. Je tedy patrné, že se lidé více zajímají o to, co konzumují, a jejich zdraví jim není lhostejné.“ podotýká Kamil Karasek, CEO společnosti Nice To Fit You, která poskytuje krabičkové diety, a od letošního roku působí i v Praze. Svůj úspěch si společnost vysvětluje především rozmanitostí poskytovaných jídel, širokou nabídkou stravovacích směrů a diet a samozřejmě kvalitním servisem.
„Naše nabídka se skládá z dvanácti různých diet, které obsahují přes 50 různých jídel,“ uvádí Kamil Karasek.
„Díky široké nabídce je cílem naší služby udělat zdravá, a přitom chutná jídla dostupnější pro všechny. Nabízíme proto vegetariánské, 100% veganské, ketogenní a další diety, anebo taky jen jídelníčky obsahující méně lepku a lehké bezmasé pokrmy. Pro labužníky máme pak menu ‚Foodie‘, které je sestaveno ze zajímavých, ale zároveň nutričně vyvážených pokrmů mezinárodní kuchyně. Uvědomujeme si, že si lidé volí krabičkovou dietu z různých důvodů a nemusí to být třeba jen formování postavy. Myslím, že velkým přínosem krabiček je ušetření cenného času, který můžeme věnovat sobě a svým blízkým. Navíc přispívá k menšímu plýtvání potravinami, protože zákazník objedná přesně tolik jídla, kolik sní.“
Krabičková dieta je samozřejmě jen jednou z možných variant, jak si pomoct na cestě ke zdravému stravování. Důležité je začít tím, že budeme věnovat větší pozornost tomu, co jíme. Je důležité mít jídelníček rozumně sestavený a harmonicky vyvážený, obsahující všechny potřebné mikro a makroživiny, aby nás méně ovlivňovaly náhlé chutě, emoce nebo stres. Pamatujme si také, že základem zdravého životního stylu jsou nejen vyvážená strava, ale i pravidelný pohyb.
Ing. Josef Soukup, Ph.D.
„Při nastavení nového jídelníčku je třeba dbát na to, aby reflektoval naše potřeby a odpovídal věku, pohlaví, historickému i aktuálnímu zdravotnímu stavu, úrovni fyzické aktivity a naší genetické výbavě. Důležité jsou i často opomíjené osobní preference,“ doporučuje Ing. Josef Soukup, Ph.D.
„Změna životního stylu není záležitosti jednoho dne a může trvat týdny, měsíce a roky. Nevzdávejme to tedy hned na začátku, zvolme si tempo, které nám vyhovuje, a které budeme schopni bez zbytečného stresu udržet. Jako při složeném úročení, i tady platí, že malé změny prováděné po delší dobu se výrazně projeví. Oceňte se tedy za každou změnu, kterou jste pro sebe udělali. Postupně si na nový způsob zvyknete a časem vám přijde už naprosto přirozený.“
Zdroj foto: NICE TO FIT YOU
Zdroj info:
1 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics
2 https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/09/Prezentace-vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota.pdf
3 https://szu.cz/aktuality/vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota-cloveka-je-zasadni-prakticky-polovina-cechu-ho-naprosto-podcenuje/
4 https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/09/Prezentace-vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota.pdf
5 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext#seccestitle160
6 https://www.greatgreenwall.org/supplements/diet-failure-statistics/
Sledujte nás…