Letní grilovačky s rodinou a přáteli se kvapem blíží. Nenechávejte nic náhodě a připravte svůj gril na další parádní sezonu plnou dobrého jídla. Poradíme vám jednoduché tipy, jak vyčistit gril bez námahy. Ať už máte gril elektrický, plynový nebo klasický na uhlíky. Mrkneme se i na „babské“ rady a ekologické čištění grilu.
Foto: Electroworld.cz
Nezáleží na tom, jaký typ grilu používáte. Tyhle univerzální rady platí pro všechny druhy. Váš gril vám poděkuje a odmění se vám při každém dalším použitím. Uvidíte, že jídlo na správně vyčištěném grilu chutná mnohem lépe, a navíc je zdravější.
Aby vám práce šla pěkně od ruky a čištění zabralo co nejméně času, připravte si nezbytné pomůcky.
Grilovacímu roštu se vyplatí věnovat speciální péči. Příprava jídla na zašpiněném roštu, u kterého můžete jen hádat, jaké všechny pokrmy už se na něm připravily, není zrovna nejhygieničtější.
A zvlášť pokud grilujete s přáteli nebo rodinou, je čistý rošt grilu základem pohodového večera. Nikdo se nechce dívat na stoletou mastnotu a připáleniny. To chuťové pohárky zrovna dvakrát nepovzbudí.
U čištění grilu se můžete spolehnout na chemické dryáky nebo sáhnout po osvědčených „babských radách“ a přiklonit se k šetrnějšímu způsobu čištění.
Elektrický gril má tu výhodu, že se z něj nekouří, nezabírá příliš místa a můžete ho bez obav použít i na balkoně v bytě.
Čištění elektrického grilu je poměrně jednoduché. Při čištění se zaměřte na jeho nejdůležitější části – rošt a spodní misku, kam během grilování odkapává tuk.
Foto: Electroworld.cz
Některé díly elektrických grilů se dají umývat i v myčce, což vám práci mnohonásobně ulehčí.
Před čištěním vyjměte gril ze zásuvky a nechte ho vychladnout. Elektrický gril zchladne během několika minut.
Pokud na roštu najdete zbytky připečeného masa nebo zeleniny, ještě za tepla tyto nečistoty odstraňte. Dávejte ale pozor, abyste se nepopálili.
Při čištění spodní misky si vezměte na pomoc silnější odmašťovač, který si poradí s odkapaným tukem a rozpustí ho. Většinou stačí běžný čisticí prostředek, který máte v kuchyni. Případně voda smíchaná s pár kapkami jaru.
Tip: Pokud víte, že gril nestíháte po použití vyčistit, použijte grilovací tácky. Ty ochrání rošt před znečištěním. Vznikne ale zase více odpadu, takže tácky používejte jen v případě nutnosti.
Mezi elektrické grily patří také kontaktní gril. S nimi můžete grilovat i doma nebo na terase. Poradí si se zeleninou, masem a připravíte si na nich i výborné zapečené panini.
Kontaktní gril funguje podobně jako grilovací pánev. Jeho teflonové pláty se nahřejí až na teplotu 240 °C a zajistí vám tak snadné grilování kdekoli. Snadno se totiž přenáší.
Foto: Electroworld.cz
Při čištění kontaktního grilu zapomeňte na všechny agresivní čističe, abrazivní prostředky, drátěnky a drsné houbičky. Teflonové panely jsou na tak hrubé zacházení citlivé a zbytečně byste si povrch grilu poškrábali.
U kontaktních grilů jdou většinou pláty snadno sundat. Jakmile vychladnou, vyjměte je a ve dřezu umyjte jako když myjete pánev. V tomto případě si vystačíte s běžným jarem a jemnou houbičkou na nádobí.
U klasických grilů na uhlíky si dávejte pozor na zbytky jídla přichycené na roštu. Mastnota a další nečistoty usazené na grilu jsou totiž živnou půdou pro plameny.
Hrozí náhodné vzplanutí vyšších plamenů, které by vás mohly u grilování nepříjemně překvapit. Určitě si umíte představit, co s ohněm udělá olej a další tuky.
Foto: Electroworld.cz
Abyste se všech připálenin na grilu zbavili, můžete nechat gril pořádně vypálit. Na podobném principu fungují například samočisticí trouby s pyrolýzou. Ty také rozpálí troubu na maximální teplotu, díky čemuž dojde ke spálení všech nečistot na jemný popel.
Podobně to funguje i u grilu. Když ho rozpálíte na maximum, zaklopíte a necháte pořádně vypálit, vysoká teplota za vás udělá půl práce. Pak už stačí si vzít na pomoc kartáč na čištění grilu a pořádně rošt oškrabat.
Zatímco u elektrický grilů čistíte, až když je gril vychladlý, u klasického grilu je ideální čištění za tepla. Mastnotu a připečené zbytky tak odstraníte mnohem snáz.
Samozřejmě pokud chcete rošť vyndávat a čistit ručně, pak počkejte až vychladne.
Plynové grily jsou rychle připravené k akci a na rozdíl od elektrických grilů skutečně hoří, takže lépe simulují klasický zážitek z grilování na ohni.
Čištění plynového grilu je ideální se věnovat po každém grilování. Pozornost věnujte především nádobce na odkapávání tuku. K jejímu čištění vám postačí hadřík běžný odmašťovací prostředek.
Foto: Electroworld.cz
Rošt plynového grilu můžete vyčistit vypálením stejně jako gril na uhlí. Funguje to na stejném principu. Jen tady místo čekání, až se uhlíky rozpálí, otočte kolečkem na maximum a přiklopte víko. Nečistoty na roštu se spálí na jemný popel, který pak snáze odstraníte kartáčem na gril nebo setřete hadříkem.
Tip: U plynového grilu si dávejte pozor také na umístění plynové bomby. Snažte se ji chránit před přímým sluncem. Pokud zrovna negrilujete, nenechávejte bombu například na terase, kde je zvlášť v létě vystavená vysokým teplotám.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Sledujte nás…