 
								S příchodem listopadu se do Lokálů vrací tradiční svatomartinská husa. Dozlatova upečená, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. Stejně jako v předchozích letech budou kuchaři z Lokálů připravovat čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Na talíři se objeví v doprovodu červeného zelí a knedlíků. Celý pokrm perfektně doplní hladinka pečlivě ošetřeného piva, na němž si Lokály zakládají. Letos připadá 11. listopadu na úterý a v tento den také budou svatomartinské husy v Lokálech k dispozici.

K české tradici patří česká husa. V Lokálech se i tento rok bude podávat čerstvá, nemražená husa z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.
„Spolupráci s Farmou Tůmovi, která pro Lokály dokáže zajistit čerstvé husy v té nejlepší možné kvalitě, se nám povedlo navázat před několika lety a mám radost, že v ní budeme pokračovat i letos. K české kuchyni česká husa zkrátka patří,” uvádí Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.

V Lokálech pokrm připravují v duchu svatomartinské tradice, bude se tak podávat dozlatova upečená husí čtvrtka s červeným zelím a knedlíky. Svatomartinská husa bude k dostání ve všech devíti Lokálech (v Praze, Brně a Plzni), a to přímo na svatého Martina. Tedy od 11. listopadu do vyjedení. V některých Lokálech přitom bude možnost si svou porci zarezervovat, aby vám husa neuletěla.
A proč se s husami spojuje zrovna Martin, který jinak přijíždí na bílém koni? Podle jedné legendy husí kejhání rušilo kázání svatého Martina natolik, až nevychovaná drůbež skončila na pekáči. Také ve druhé legendě hraje hlavní roli pronikavý husí hlas. Podle ní se svatý Martin schovával mezi husami, jelikož nechtěl být jmenován biskupem. Ptactvo ho ale prozradilo, čímž si opět vysloužilo upečení a snědení.





Zdroj foto: Lokál
Sledujte nás…