Lednice spolkne skoro třetinu z celkového rozpočtu za energie v domácnosti. Jestli při pohledu na vyúčtování za energie propadáte panice, máme pro vás řešení. Připravili jsme pár tipů, jak snížit spotřebu lednice. Kdy je na čase vyměnit starou lednici za novou a jaké drobné změny přinesou nižší výdaje za elektřinu.
Při výběru nové lednice vás jako první určitě zajímá, kolik energie vlastně spotřebuje. Každý výrobce musí na energetickém štítku uvést spotřebu lednice za rok.
Spotřeba lednice se liší podle třídy energetické účinnosti. Nejúspornější ledničky patří do kategorie A. Dobrá zpráva je, že na trhu už se příliš nevyskytují lednice z nejhorší třídy F.
Při výběru například kombinované lednice se vyplatí sáhnout po takové, která spadá do energetické třídy A– C. V takovém případě se roční spotřeba lednice pohybuje nejčastěji mezi 88-162 kWh.
V takovém případě za provoz lednice ročně zaplatíte 800–1500 korun.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Věděli jste, že lednice spotřebuje až 24 % z celkových nákladů na energie v domácnosti? A čím starší lednička, tím je její spotřeba vyšší. Proto pokud přemýšlíte nad obměnou starších spotřebičů, doporučujeme začít právě s lednicí.
Lednice totiž patří k jednomu z mála spotřebičů, který je v domácnosti zapnutý 24 hodin, 7 dní v týdnů, prakticky běží po celý rok. A právě proto si na její spotřebu dejte pozor.
Rozdíly ve spotřebě starší a nové ledničky jsou totiž několikanásobné. Hlavně lednice vyrobené před rokem 2000 dokázaly ročně spolykat až 450 kWh ročně. Při současných cenách vás roční provoz takové lednice vyjde na skoro 4 000 Kč.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Správné skladování potravin hraje ve spotřebě lednice také velkou roli. Základní poučka zní, že horké jídlo do lednice nepatří. Není to kvůli jídlu samotnému. Tomu se nic nestane.
Ale prudká změna teploty v lednici spustí chlazení na plné obrátky. Lednice dohání teplotní rozdíl, snaží se rychle vnitřek zchladit, kompresor jede na maximum a účet za elektřinu stoupá.
Než vložíte jídlo do lednice, nechte ho zchladit alespoň na pokojovou teplotu. Polévce se například v kuchyni přes noc nic nestane. A do ledničky ji klidně uložte až druhý den.
V zimních měsících můžete přesunout uvařené jídlo v kastrolu klidně do chladnější chodby. Ušetříte kromě peněz i místo v lednici.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Většina moderních ledniček je vybavená funkcí No frost. Díky tomu se v ní netvoří námraza. Pozor ale na některé lednice s mrazákem, které tuhle funkci nemají. V mrazáku se pak jednou za čas námraza vytvoří. A dokonce i tenká vrstva ledu zvyšuje spotřebu lednice.
Čím větší ledová krusta se vytvoří, tím více stoupá cena za elektřinu. A to klidně i o několik desítek procent.
Tip: Jakou teplotu udržovat v mrazáku? Doporučuje se alespoň -18°C. V takovém prostředí nedochází k množení bakterií a potraviny vydrží dostatečně dlouho trvanlivé. Pozor ale na to, že i mražené potraviny mají svou živnost. U masa platí, že čím tučnější, tím menší trvanlivost. Libové maso vám ale bez problému vydrží i 12 měsíců v mrazáku.
I umístnění lednice ovlivňuje její spotřebu. Ledničku se proto snažte dát v kuchyni dál od trouby a dalších zdrojů tepla. Příliš ji nesvědčí ani přímé slunce. Takže postavit ji přímo naproti oknu, kam celý den praží, taky není nejlepší nápad.
Zvýšená teplota okolo lednice totiž otepluje i vnitřek ledničky. Ta pak musí častěji spínat kompresor, aby teplotní rozdíl vyrovnala a opět se uvnitř zchladila na požadovanou teplotu. To samozřejmě spotřebuje více elektřiny.
Hlídejte si i teplotu v místnosti a příliš nepřetápějte. Nejenže díky tomu celkově ušetříte z rodinného rozpočtu za energie, ale snížíte i spotřebu lednice. V místnosti, kde stojí lednička, nemějte více než 23 °C. A i to je zbytečně moc. Ve většině místností stačí teplota 18–19°C.
Čím svou lednici nepotěšíte, nebo minimálně ona nepotěší vás svou spotřebou, je časté otevírání ledničky. Otevíráním lednice se opět zvyšuje vnitřní teplota a následné chlazení spotřebuje více energie.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Sledujte nás…