Warning: Undefined array key "HTTP_X_FORWARDED_PROTO" in /DISK2/WWW/hmgmagazine.cz/www/wp-config.php on line 77
Designová restaurace Talíř na Václavském náměstí, romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice, oceněná liberecká restaurace Zlatý kohout zařazená do prestižního průvodce Gault&Millau, horská restaurace Rendlík v malebném prostředí a krkonošská restaurace Končina v Harrachově – pět restaurací v různých lokalitách České republiky patřících do skupiny PYTLOUN RESTAURANTS připravilo na květen speciální jarní chřestové menu, které oslavuje svěžest sezónních surovin prostřednictvím sofistikované moderní kuchyně, která potěší i nejnáročnější gurmány.
Za kulinářskými kreacemi stojí talentovaný tým pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera, který dohlíží na restaurace Talíř, Chateau Ctěnice, Rendlík a Končina, zatímco v libereckém Zlatém kohoutovi v Pytloun Grand Hotelu Imperial exceluje šéfkuchař Jan Martínek. Společně vytvořili delikátní jarní menu plná lehkosti, fantazie a prvotřídních sezónních ingrediencí.
„Naše květnové menu je gastronomickou ódou na jaro ve všech jeho podobách. Hosté se mohou těšit na harmonickou symfonii jemných, a přesto výrazných chutí – od svěžích tónů malin s květovým prachem až po mistrovské kombinace zeleného a bílého chřestu. Každý pokrm vypráví příběh probouzející se přírody, kde citronovo-bylinkový sabayon přináší osvěžující lehkost a pečlivě vybrané sezónní ingredience se spojují v dokonalé souhře. Naším cílem bylo vytvořit menu, které nejen potěší chuťové pohárky, ale také probudí všechny smysly a přinese nezapomenutelný zážitek,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.
„V našem jarním menu jsme se nechali inspirovat čistotou a vitalitou jarní přírody. Hlavní hvězdou je nepochybně bílý chřest – král jarní kuchyně – kterému jsme dali prostor vyniknout v každém chodu. Jeho delikátní chuť umocňujeme kontrastem svěžích citrusových tónů, šťavnatosti grilovaného lososa a bohatostí tradiční holandské omáčky. Pro dokonalé završení kulinářského zážitku nabízíme teplý jahodovo-rebarborový crumble s vanilkovou zmrzlinou, který harmonicky balancuje mezi jemnou kyselostí a sladkostí. Každý pokrm jsme komponovali tak, aby byl nejen gastronomickým, ale i vizuálním potěšením,“ dodává Jan Martínek, šéfkuchař restaurace Zlatý kohout.
Restauraci Talíř, která se nachází v srdci Prahy, přímo na Václavském náměstí, vede zkušený šéfkuchař Denis Wágner. Menu spojuje tradiční českou kuchyni s moderními mezinárodními vlivy a v unikátním designovém prostředí si tak můžete vychutnat širokou škálu pokrmů, od klasických českých jídel až po inovativní mezinárodní speciality. O design interiéru se postaralo renomované designové studio Vrtiška & Žák.
Restaurace disponuje 130 místy k sezení ve dvou podlažích otevřených do společného prostoru s výhledem přímo na Václavské náměstí. Součástí restaurace je také bar, který nabízí široký sortiment nápojů. Restaurace je otevřena každý den již od 7.00 hodin, kdy se formou bohatého teplého a studeného bufetu podávají do 11:00 snídaně „all you can eat“. Od čtvrtka do soboty od 22:00 do 1:00 se restaurace mění ve stylový bar, kde si hosté mohou při poslechu živých DJs vystoupení a menších live bandů vychutnat široký výběr drinků a koktejlů.
Chřestová jarní symfonie v Talíři, 10.5. – 31.5 2025 / 12:00 – 22:00 hod
3 chodové menu, které vás vezme na výlet chutí – od první lžičky po poslední doušek.
V restauraci Talíř slavíme jaro tím nejlepším, co nabízí – svěžestí, barvami a nevšedními kombinacemi. Přijďte si vychutnat jedinečné chřestové menu, kde se snoubí sezónní suroviny, precizní řemeslo a kreativní duše našich kuchařů.
3 CHODOVÉ MENU – 900 Kč
https://www.restauracetalir.cz/cs/
Restaurace Chateau Ctěnice (Bohdanečská 259, Praha-Vinoř) nabízí 40 míst k sezení v příjemném prostředí moderní zámecké restaurace. Cihlové klenuté stropy, hrubý štuk a těžká dlažba dodávají interiéru autentický vzhled. Restaurace se zaměřuje na klasiku s důrazem na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Venkovní terasa umožňuje vychutnat si gastronomické speciality, kávu, pivo či osvěžující drinky s výhledem na zámecké nádvoří, což je ideální pro odpočinek a prožití klidné atmosféry ctěnického panství.
Jarní inspirace, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–21:00 hod
https://www.restauracechateauctenice.cz/cs/
Liberecká restaurace Zlatý kohout s italskou kuchyní je známá svým fine dining konceptem, ve kterém využívá vysoce kvalitní suroviny, sofistikovanou prezentaci jídel a vynikající chuťové kombinace. Jedním z unikátních prvků restaurace je otevřená kuchyně, která umožňuje hostům sledovat šéfkuchaře a jeho tým při přípravě pokrmů. To vytváří interaktivní a zábavnou atmosféru, která přidává další rozměr nezapomenutelnému zážitku z návštěvy restaurace.
Historie restaurace sahá až do 30. let minulého století, kdy byl hotel Imperial (dnešní Pytloun Grand Hotel Imperial) postaven podle projektu Pavla Zeha hoteliérem Franzem Fiedlerem. Z této doby se příliš záznamů nedochovalo. Jisté je, že po dlouhé stagnaci v době hospodářské krize a zejména za druhé světové války se hotel probudil k životu v průběhu 50. a 60. let. V 80. letech se v prostoru dnešní restaurace nacházel populární snack bar Zlatý kohout. V roce 2015 získal hotel spolu s restaurací nynější podobu. Té vtiskli její nadčasově designovou podobu renomovaní architekti Vrtiška & Žák.
Chuť jara, 1. 5.–31. 5. 2025 ne–čt 18:00–21:30 hod, pá–so 17:00–21:30 hod
https://www.restauracezlatykohout.cz/cs/
V restauraci Rendlík, která je součástí Pytloun Wellness Hotelu Hasištejn v Krušných horách (na okraji obce Místo v okrese Chomutov), se moderní kuchyně snoubí s tradičními hodnotami, což vytváří jedinečný gastronomický zážitek. Restaurace je skrytá uprostřed lesů a sousedí s kouzelnou zříceninou hradu Hasištejn, takže na hosty, kteří si přejí vychutnat své jídlo na velké letní terase s výhledem do okolních lesů, čekají nezapomenutelné romantické výhledy.
Restaurace, která disponuje 45 místy k sezení, klade důraz na kvalitní suroviny od místních farmářů, a kromě sezonních specialit nabízí i osvědčené klasiky. Je také vhodná pro firemní jednání, školení a privátní oslavy, jako jsou svatební hostiny a narozeninové oslavy.
Květnová harmonie, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–22:00 hod
Nechte se unést jemností jarních chutí v pečlivě sestaveném menu, kde hlavní roli hraje král sezóny – chřest. Každý chod propojuje svěžest a lehkost jarních surovin s delikátními kombinacemi chutí.
3 CHODOVÉ MENU – 550 Kč
https://www.restauracerendlik.cz/cs/
Restaurace Končina, která jesoučástí Pytloun Wellness Hotelu Harrachov (Rýžoviště 489), je místem, které spojuje vynikající gastronomické zážitky s pohodovou horskou atmosférou v srdci Krkonoš. V menu najdete pestrou paletu pokrmů od tradičních českých specialit až po jídla inspirovaná kuchyněmi z různých koutů světa. Šéfkuchař restaurace Denis Wágner klade důraz na čerstvé a kvalitní suroviny, které jsou základem všech pokrmů. Hosté si mohou pochutnat na šťavnatých steacích, delikátních mořských plodech, ale také na lehkých salátech nebo výtečných těstovinách.
Nabídka se pravidelně obměňuje, aby odrážela sezónní suroviny a novinky z kulinářského světa. Interiér restaurace Končina je útulný, s příjemným horským nádechem, který zve k odpočinku po dni stráveném na sjezdovkách nebo turistických trasách. Ať už hledáte místo pro rodinný oběd, romantickou večeři, nebo jen odpočinek u dobré kávy po náročném dni, restaurace Končina je ideální volbou.
Jarní inspirace, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–22:00 hod
Připravili jsme pro vás menu, které oslavuje jaro a vše, co tato sezóna nabízí. Vychutnejte si jemný krém z bílého chřestu s aromatickou medvědí česnekovou esencí, následovaný lahodnou kuřecí roládou s kopřivovou nádivkou. K tomu křehké rizoto s chřestem a bazalkovými chipsy, které doplní celkový zážitek. Na závěr vás čeká sladká tečka – panna cotta z podmáslí s čerstvými jahodami a čokoládou.
3 CHODOVÉ MENU – 550 Kč
https://www.restauracekoncina.cz/cs/
Chřestová sezóna začala! I když je sezóna chřestu velmi krátká (od poloviny dubna do konce června), měli bychom stihnout uvařit tento vynikající chřestový krém. Chřest (asparagus) je velmi zajímavou jarní zeleninou. Nejlépe chutná čerstvý, ten poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. V lednici ho uchováváme nejdéle 3 dny buď zabalený v mikroténových sáčcích nebo ve fresh folii.
Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?
Bílý chřest (je bledý, protože se k němu nedostane slunce, neprobíhá v něm fotosyntéza a nevzniká chlorofyl) se loupe celý, od hlavičky. Zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. U zeleného chřestu (jehož výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl – zelené rostlinné barvivo, je obvykle dražší než bílý) stačí oloupat cca poslední 1/3 výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.
K loupání použijeme obyčejnou škrabku na zeleninu. Chřest je plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky. Má také pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.
4 porce
Ingredience:
Postup:
Z chřestu odřízneme hlavičky a nožičky chřestu oloupeme. Ty pak nakrájíme na špalíčky. Na rozpuštěném másle orestujeme slupky a špalíčky chřestu, které zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř a vaříme přibližně 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Nakonec přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme. Na rozpuštěné máslo s cukrem přidáme hlavičky chřestu, které zkaramelizujeme. Tím ozdobíme chřestový krém. Výsledek je fantastický.
Zdroj foto: Pytloun Restaurants
Sledujte nás…